Werkstraf voor 'reactie' na Fitna

Een 19-jarige jongeman van Marokkaanse komaf uit Utrecht die een mbo-opleiding volgt als jongerenwerker, is vandaag veroordeeld wegens zijn reactie op de film Fitna van Geert Wilders. Daags na de internetpremière van Wilders' knip- en plakwerk werd A. samen met een minderjarige vriend gezien in de Utrechtse flatwijk Overvecht.

De twee hadden de tekst 'Fuck Wilders' op een muur gespoten en de jongste had een jerrycan met benzine in de hand. Samen keken ze in auto’s.  Na zijn arrestatie moest A. drie dagen in een politiecel doorbrengen.

De  officier van justitie wees erop dat er in een andere wijk in Utrecht (Rivierenwijk) door vermoedelijk een groepje Marokkaanse jongeren  twee auto’s in brand werden gestoken en ook anti-Wilders leuzen werden gekalkt.   Op zich was de leus die deze twee op een muur hadden gezet niet zo schokkend, beaamde de officier, maar ligt dat gezien de context anders:  ''Iedereen verwachtte een reactie na de lancering van Fitna.''

Vanwege deze context, en omdat A. ''als jongerenwerker het goede voorbeeld moet geven'', eiste zij 3 weken voorwaardelijke celstraf en een werkstraf.

De advocaat van de jongerenwerker in spe wees erop zei dat zijn cliënt juist probeerde  zijn jonge kameraad in toom te houden en dat hijzelf geen kwade bedoelingen had. De leus 'Fuck Wilders' viel volgens de raadsman onder de vrijheid van meningsuiting.

De rechter nam ondanks het blanco strafblad van A. de eis over: ''De tekst zal me een worst wezen, maar er is wel een muur beschadigd. Bewezen is ook dat jullie misschien wel auto's in brand wilden steken.''