Spitsstrook op de A1 is open

De spitsstrook op de A1 tussen Amersfoort en het knooppunt Hoevelaken is vanmiddag in gebruik genomen. De kostbare strook was drie jaar lang dicht, ten onrechte bleek vorige week. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat dacht dat de Raad van State gebruik van de spitsstrook had verboden, in verband met luchtvervuiling voor de omwonenden. Maar de Raad had alleen gezegd dat er niet harder dan 80 kilometer per uur mag worden gereden.

De Raad trok vorige week aan de bel naar aanleiding van een krantenbericht over de 'vergeten' spitsstrook. Tussen Hoevelaken en Barneveld stonden in de afgelopen jaren geregeld files. Volgens werkgeversorganisaties kostten die files daar vorig jaar 41 miljoen euro.

Nadat verkeersminister Camiel Eurlings hoorde dat de strook gewoon open mocht, heeft hij Rijkswaterstaat meteen opdracht gegeven de strook gereed te maken. Dat is afgelopen weekend en gisteren gedaan.

De Tweede Kamer houdt deze week nog een spoeddebat over de spitsstrook. Een verzoek hiertoe van de VVD kreeg voldoende steun in de Kamer.