Sorryvoordefilm.nl overtreft verwachting

De website Sorryvoordefilm.nl / Sorryforthefilm.com is een succes. Dat zeggen de initiatiefnemers van de website. "Het heeft ons erg overdonderd, omdat het als een klein initiatief begonnen was. We hadden niet zoveel reacties verwacht", zei Daan van Spankeren, een van de initiatiefnemers, gisteravond in FOK!radio. Iets meer dan duizend mensen hebben hun foto op de site gezet. "We hadden van tevoren maximaal 150 foto's in gedachten."

De site is een initiatief van een aantal studenten. "Met Fitna had Wilders de intentie om een discussie te starten, maar als je eerst iemand beledigt, hoe kun je dan nog een discussie starten. Daar is het idee uit ontstaan", legt Van Spankeren uit. Ruim 100.000 mensen hebben de site bezocht de afgelopen anderhalve week. "We hadden op zo'n 10.000 bezoekers gerekend. Dus het is voor ons een zeer groot succes."

Vanuit het buitenland kwamen ook reacties. "Aanvankelijk veel uit Duitsland, maar vandaag zien we ook reacties uit Moslimlanden komen zoals Indonesië." Er zijn wat foto's uit Indonesië geupload en het aantal bezoekers uit dat land is flink gestegen. De makers zitten er nu aan te denken een petitie te maken van de reacties en die aan te bieden aan de politiek in Den Haag. "Maar daar zijn we nog over aan het brainstormen."

Volgens Van Spankeren waren de reacties op fora zoals die van FOK! niet mals. "Op het forum van FOK! staan allerlei ongenuanceerde meningen. De discussiepunten die mensen naar voren brengen staan op het niveau van de fouten die Wilders in zijn film maakte, door de rechthebbenden niet te benaderen." FOK!forum sprong er volgens Van Spankeren wel uit. "Wat mij opviel was dat er op het rechtse forum Stormfront drie pagina's aan de film besteed werd, met genuanceerdere meningen dan op FOK!. Het woord 'landverader' kwam bijvoorbeeld niet voor op Stormfront, maar wel op FOK!" Toch zijn mensen in Nederland niet rechtser geworden, denkt hij. "Mensen die op internet hun mening ventileren nemen hardere standpunten in, blijkbaar."

Toch zijn de reacties op FOK! niet alleen maar slecht. "Ik was heel blij verrast om te lezen dat er onder de aankondiging van FOK!radio een interessante discussie losgebarsten is." Overigens is er ook een tegensite gemaakt: Notsorryforthefilm.com. "Dat vinden wij ook fantastisch. Want ons ging het puur om de discussie en dat mensen weer aan het praten slaan."