'Meer vrijheid van meningsuiting in Turkije'

De Turkse regeringspartij heeft maandag het parlement voorgesteld om de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting te versoepelen. Het voorstel houdt onder meer in dat de president vervolging onder artikel 301 van de strafwet moet goedkeuren. Artikel 301 maakt beledigen van de Turkse identiteit en instanties strafbaar met maximaal drie jaar cel.

Ook stelt de regeringspartij voor het beledigen van de Turkse natie strafbaar te stellen in plaats van de Turkse identiteit, omdat die eerste term duidelijker zou zijn dan de tweede. De maximumstraf moet worden verlaagd tot twee jaar, wat inhoudt dat veroordeelden helemaal de gevangenis niet meer in hoeven. In het Turkse strafrecht mogen rechtbanken de celstraf voor onbepaalde tijd uitstellen als deze niet langer is dan twee jaar.

Het is onduidelijk of het regeringsvoorstel de vele critici van de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting in Turkije tevreden stelt. Turkije moet iets doen aan zijn vrij strikte beperkingen op de vrijheid van meningsuiting omdat de Europese Unie er kritiek op heeft geleverd. Turkije wil graag toetreden tot de unie.