Tot morgenochtend geen metroverkeer in Amsterdam

Amsterdam moest het vandaag na 17.00 uur zonder metrovervoer stellen. In de namiddag ontspoorde een metro bij vertrek van het Centraal Station in Amsterdam. Niemand raakte gewond, lieten woordvoerders van de politie en het openbaarvervoerbedrijf GVB weten.

Metro 53 raakte omstreeks 17.00 uur bij het wegrijden door nog onbekende oorzaak van de rails, maar bleef wel overeind. De passagiers moesten nog ongeveer een uur in het voertuig blijven omdat eerst de stroom moest worden uitgeschakeld.

Belangenorganisatie Rover was woedend over de gang van zaken. "Wij willen dat de Inspectie Verkeer in Waterstaat deze zaak grondig onderzoekt", aldus een woordvoerder van de reizigersorganisatie. "Waarom moest het een uur duren voordat de mensen weg konden uit deze metro? En wat was precies de oorzaak? Lag het misschien aan het verouderde materieel waarmee de GVB rondrijdt?"

Door het ongeval reden de hele avond geen metro's in het centrum van Amsterdam. Vervoerder GVB zette extra trams in. Reizigers met verder gelegen bestemming werd geadviseerd de trein te nemen. Het duurt mogelijk nog tot morgenochtend voor de metro weer volgens de dienstregeling rijdt.