Sadr bereid Mahdi Leger te ontbinden

De Iraakse geestelijke Moqtada al-Sadr is bereid zijn Mahdi Leger te ontbinden. Dat heeft maandag een naaste medewerker van hem gezegd.

Sadr zal de kwestie voorleggen aan religieuze sjiitische leiders en zal de militie ontbinden als zij hem hiertoe de opdracht geven, aldus zijn vertrouweling Hassan Zargani.

Volgens Zargani zullen sjiitische topgeestelijken in Najaf en het Iraanse Qom zich over de kwestie buigen. "Als zij opdracht geven het Mahdi Leger te ontbinden, dan zullen Moqtada al-Sadr en de Sadr-beweging gehoor geven aan de instructie van de religieuze leiders", zei Zargani. Eerder op de dag verklaarde premier Nuri al-Maliki dat Sadr zal worden uitgesloten van verkiezingen als hij zijn militie niet ontbindt.

Het Mahdi Leger is een van de sterkste gewapende groepen van Irak en telt volgens sommige bronnen enkele tienduizenden gewapende strijders en miljoenen volgelingen. De beweging vormt echter geen hechte eenheid. Er zijn veel gewapende groepen die zeggen te opereren namens Sadr, maar intussen hun eigen (criminele) weg gaan.