Digitaal examen in opmars

Ruim acht op de tien leerlingen in de beroepsgerichte leerweg van het vmbo doen volgende maand de algemene vakken van hun centraal schriftelijk examen op de computer. Het eindexamen Frans op het kaderberoepsgerichte vmbo en de kunstzinnige vakken van de havo en het vwo kunnen dit jaar alleen nog op de computer worden afgelegd. Dat heeft het ministerie van Onderwijs bekendgemaakt.

Volgens een ministeriewoordvoerder was het aantal leerlingen dat het examen op de computer deed in voorgaande jaren 'aanzienlijk' minder. Het computerexamen op het beroepsgerichte vmbo -het vroegere vbo met alle vakken op A- of B-niveau- is dit jaar voor het eerst toegankelijk voor alle middelbare scholen. De afgelopen drie jaar vond een proefperiode plaats, waaraan vorig jaar tweehonderd scholen meededen.

Volgens het ministerie maakt een computerexamen een meer multimediale aanpak mogelijk. Bij de kunstexamens bijvoorbeeld kan ruim gebruik worden gemaakt van kleur, geluid en bewegende beelden. Bij het examen Frans op het kaderberoepsgerichte vmbo -met vakken op C- en D-niveau- wordt ook de luistervaardigheid getoetst. Vmbo-leerlingen met dyslexie kunnen bovendien een speciale variant van het computerexamen krijgen, waarbij de tekst desgewenst op het scherm wordt uitgesproken.

Naast de examens die volledig op de computer worden afgelegd, zijn er dit jaar voor het eerst ook zogenoemde compex-examens, waarbij de computer als hulpmiddel wordt ingezet bij een papieren examen. Ruim tienduizend havo- en vwo-leerlingen maken hiervan gebruik bij de vakken natuurkunde, wiskunde, aardrijkskunde en biologie. Op het scherm kunnen bijvoorbeeld simulaties worden getoond waar vragen over worden gesteld.