Olympische vlam gedoofd in Parijs

Nog nooit eerder in de geschiedenis van de Olympische vlam heeft een betoging de vlam doen doven. In Parijs is dit toch gebeurd. Veiligheidsagenten besloten de vlam te doven door de hevige protesten van Tibet-betogers en vervolgens hebben ze deze veilig gesteld in een bus. Zeker vijf betogers zijn opgepakt. Na een half uur is de vlam opnieuw ontstoken en is de doortocht hervat.

Toen de Olympische estafette met de vlam langs de rivier Seine ging, liep de situatie uit de hand. Medewerkers van Reporters Zonder Grenzen probeerden door de veiligheidslinies te breken om de vlam te doven. Zij werden overmeesterd door veiligheidsagenten.

De start van de doortocht van de vlam door Parijs begon al rumoerig. Honderden manifestanten die opkomen voor de mensenrechten in Tibet, waren samengekomen bij de Eiffeltoren waar de doortocht van de Olympische vlam vandaag startte. Dragers van Tibetaanse vlaggen kregen het verzoek van de politie om de vlaggen op te bergen en te vertrekken. Franse en Chinese vlaggen werden volgens een fotograaf van het Franse persagentschap AFP wel toegelaten.

In Parijs zijn vandaag 3.000 agenten op de been om de doortocht van het Olympisch vuur zo goed mogelijk te laten verlopen. Parijs is de laatste Europese halte van de vlam, waar deze 28 kilometer af zal leggen.

foto van de Olympische bus          

De gedoofde vlam werd in veiligheid gebracht in een door veiligheidsmensen omsingelde bus.

 

Met dank aan Aufruhr voor de submit