NIF verliest kort geding tegen Wilders

De Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) heeft vanochtend het kort geding tegen Geert Wilders op alle fronten verloren.  De NIF wilde onder meer dat de rechter Wilders zou verbieden de Koran nog langer fascistisch te noemen.

Volgens de rechter zijn de uitlating van de PVV-leider wellicht provocerend, maar zetten ze niet aan tot haat of geweld jegens moslims. Bovendien moet een parlementariër op het scherpst van de snede zijn standpunten kunnen uiten.

De NIF wilde in eerste instantie  een verbod op de toen nog niet vertoonde anti-Koranfilm Fitna. Maar Wilders bracht de film al voor het kort geding in roulatie. Verder eiste ze openbare excuses van Wilders aan de moslimbevolking. Als het aan de Turkse moskeeorganisatie lag moest Wilders op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per dag  in twee landelijke dagbladen op de voorpagina een rectificatie plaatsen, waarin hij verklaarde dat zijn uitlatingen over de islam, de Koran en de profeet Mohammed 'onjuist en onnodig grievend' waren. De rectificatie moest eindigen met een spijtbetuiging.

In  de dagvaarding vergeleek de NIF het discrimineren van moslims wat Wilders zou doen, met de situatie van de 'Israëlitische bevolkingsgroep' in de jaren dertig voor de Tweede Wereldoorlog.

Van de Haagse voorzieningenrechter mag de PVV-leider de islam echter bestempelen als een fascistische ideologie. Ook mag hij de Koran blijven omschrijven als de islamitische 'Mein Kampf'.