D66 wil onderzoek gespreksverslagen Fitna

De Tweede Kamer zou zelf onderzoek moeten doen naar de controverse tussen het kabinet en PVV-leider Geert Wilders over de gespreksverslagen die zijn gemaakt over de komst van de anti-Koranfilm Fitna.

D66-leider Alexander Pechtold bepleitte dat vanochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

Vorige week openbaarde het kabinet gespreksverslagen waaruit bleek dat Wilders van plan was aan het einde van Fitna de Koran te verscheuren en te verbranden. De PVV-leider betitelt de verslagen als leugens.

Net als de VVD vindt D66 het slecht voor het aanzien van de politiek dat het kabinet en een parlementariër zo tegenover elkaar staan. Verder maken zij zich zorgen over opiniepeilingen waaruit naar voren komt dat een deel van de bevolking het kabinet niet gelooft.

VVD-leider Mark Rutte heeft vorige week alle fractievoorzitters gevraagd of ze hem willen steunen bij het vragen naar een feitenrelaas of onderzoek naar wat er precies in alle gesprekken tussen het kabinet en Wilders is gebeurd. Rutte kreeg onvoldoende steun, namelijk alleen van GroenLinks en D66 en heeft volgens zijn woordvoerder daarom zijn initiatief niet doorgezet.