Bouw constructie 'Anne Frankboom' gaat van start

De bouw van de bokconstructie die de 'Anne Frankboom' in Amsterdam gaat ondersteunen, is maandagochtend begonnen. Dat meldde Arnold Heertje, bestuurslid van de stichting Support Anne Frank Tree en emeritus hoogleraar economie.

De constructie moet ervoor zorgen dat de zieke kastanjeboom nog vijf tot vijftien jaar kan blijven staan.

Volgens Heertje zijn de werkzaamheden ruim voor mei klaar. Dan komt de 31 ton zware boom in de bloei te staan, waardoor de kans op stambreuk toeneemt. Woensdagavond geeft Support Anne Frank Tree een persconferentie over de voortgang van de bouw.

De financiering van de 50.000 euro kostende constructie is inmiddels rond, aldus Heertje. Burgers en bedrijven hebben de afgelopen maanden geld gestort. De firma's die de ondersteuning bouwen, doen dat bovendien gratis of tegen een lagere prijs dan normaal.

Support Anne Frank Tree is nog bezig met het werven van de benodigde 20.000 euro voor eenmalige werkzaamheden aan de kruin van de boom, waarop Anne Frank vanuit het Achterhuis uitkeek. Ook is nog geld nodig voor het onderhoud, dat jaarlijks 10.000 euro kost. De stichting nam de zorg voor de kastanje in de tuin van Keizergracht 188 in februari over van de gemeente.

Het stadsdeel Amsterdam-Centrum en de Anne Frank Stichting wilden de boom vorig jaar laten kappen omdat die is aangetast door de agressieve dikrandtonderzwam. De Bomenstichting en een aantal omwonenden staken hier een stokje voor door naar de rechter te stappen. Die oordeelde dat de tegenstanders van de kap eerst met plannen mochten komen om de kastanje te redden, wat er toe leidde dat hij nog enkele jaren mag blijven staan.


BOOM