Seks drijft goklust mannen op

Waarom nemen mannen soms grote financiële risico's? Het antwoord wordt gegeven door een onderzoek van de Stanford University: seks! Het blijkt dat goklust en seks dezelfde delen van de hersenen prikkelen.

Vijftien jonge heteroseksuele mannen werden door de universiteit aan een test onderworpen. Eerst kregen ze foto's te zien, vervolgens speelden ze een casinospel. Na het zien van erotische foto's bleken de mannen eerder bereid tot het wagen van een gokje dan wanneer hen neutrale of angstaanjagende foto's werd voorgehouden.

Het onderzoek richtte zich op de nucleus accumbens, een gebied in de hersenen dat ook wel het "pleziercentrum" wordt genoemd. Het speelt een rol bij onder andere emoties, verslavingen en seks. Volgens de onderzoekers hoeft de trigger voor het nemen van financiële risico's dan ook niet per se seks te zijn; ook chocola of mooie muziek kunnen aanzetten tot gokken.

Hoewel vrouwelijke reacties hierop niet onderzocht werden, zou seksuele opwinding ook bij hen goklust aan kunnen wakkeren. De kieskeurigheid van de vrouw is de reden dat dit nog niet is onderzocht: volgens de wetenschappers zou het te moeilijk zijn foto's te vinden waar elke heteroseksuele vrouw warm van wordt.