Tienduizenden Pakistanen protesteren tegen Wilders

Meer dan 25 duizend Pakistanen hebben zondag in de stad Karachi gedemonstreerd tegen de film 'Fitna'. Het was het grootste protest tot nu toe tegen de antikoranfilm van PVV-leider Geert Wilders. De demonstranten riepen de regering op om de Nederlandse ambassadeur het land uit te zetten.

"Ze noemen het vrijheid van meningsuiting, maar het is vrijheid van agressie", zei Munawwar Hasan, leider van de moslimpartij Jamat-e-Islami, tegen de menigte, die 'Allah is groot' scandeerde. 'Fitna' heeft tot wekelijkse protesten geleid in Pakistan sinds de film vorige maand uitkwam. Meestal demonstreerden honderden Pakistanen, maar de politie schatte de menigte zondag op 25 duizend. De organisatie sprak zelfs van meer dan honderdduizend.

De demonstranten, van wie sommige hoofdbanden droegen met de tekst 'We zijn bereid ons leven te offeren voor de heiligheid van de profeet', liepen twee kilometer door Karachi en verzamelden zich op de belangrijkste straat van de stad om naar toespraken te luisteren. Ook verbrandden ze een pop die Wilders moest voorstellen.

Sommige sprekers riepen op tot het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met westerse landen die de publicatie van de cartoons van de profeet Mohammed niet hebben verboden. De moslimwereld staat aan de kant van de demonstranten, zei Hasan, maar leiders van moslimlanden zoals president Pervez Musharraf volgen de westerse agenda onder het mom van secularisme.