Nog geen contact met piraten Frans jacht

Met het luxe Franse zeiljacht, Le Ponant, dat vrijdag gekaapt is voor de kust van Somalië is nog geen contact gemaakt. Op het zeilschip zijn nog dertig opvarenden, allen bemanningsleden, in de macht van de piraten.

Het jacht wordt gevolgd door een Frans marineschip dat op weg was van de Seychellen naar Alexandrië in Egypte. De Franse minister van Defensie, Hervé Morin, zei dat er nog geen contact was gemaakt met het jacht en dat een militair ingrijpen niet uitgesloten wordt.

Het jacht is 88 meter lang en relatief langzaam. Het zou na bevoorrading in Egypte terugkeren naar de Indische Oceaan. Op deze route ligt tussen Somalië en Jemen de gevaarlijke zeestraat van Aden.

De anarchie die in Somalië sinds 1991 heerst heeft geleid tot piraterij. Door de Somalische zeerovers, varend op kleine, snelle bootjes, wordt meestal losgeld voor de gijzelaars en hun schip geëist. Daarnaast worden er ook ladingen zoals voedsel en andere hulpgoederen buit gemaakt. Afgelopen week is het Nederlandse fregat Hr. Ms. Evertsen begonnen aan een missie ter bescherming van de voedseltransporten naar Somalië.