TON gelijk met PvdA in peiling

Trots op Nederland staat in de jongste peiling van Maurice de Hond gelijk met de PvdA. De beweging die Rita Verdonk donderdag in Amsterdam officieel presenteerde zou 22 zetels krijgen als er nu verkiezingen worden gehouden. De vijf zetels winst die TON deze week pakte gingen vooral ten koste van het CDA en de VVD. Die laatste partij staat nu op dertien zetels, evenveel als toen Verdonk aankondigde voor zichzelf te beginnen.

Partijleider Mark Rutte van de VVD is ervan overtuigd dat hij de strijd met Verdonk wint, zegt hij op een bijeenkomst in Utrecht tegen het NOS Journaal. "Kies je voor een partij die via internet vraagt wat je met het land wil of voor een partij die goede plannen heeft", zei hij.

Het CDA staat in de peiling nu op 31 zetels, drie minder dan vorige week en tien minder dan bij de laatste verkiezingen. De ChristenUnie houdt de zes zetels die de partij regeringsdeelname opleverde. De coalitie met CDA en PvdA haalt echter bij lange na geen meerderheid meer. Verkiezingen zouden de drie partijen samen nu slechts 59 zetels opleveren.

De PVV van Wilders blijft gelijk ten opzichte van vorige week op vijftien zetels. Dat zijn er nog altijd zes meer dan bij de verkiezingen. De grootste oppositiepartij SP raakte er eentje kwijt en heeft er in de peiling nu zeven minder dan in de Tweede Kamer.