'Vaststelling WOZ-waarde deugt niet'

De manier waarop de WOZ-waarde van huizen worden bepaald deugt vaak niet. Beroepsverenigingen van makelaars en taxateurs zeggen dat de waardevaststelling door de gemeenten uit de lucht is gegrepen. Het gevolg is dat huizenbezitters teveel betalen voor aanslagen die worden bepaald door de WOZ-waarde.

De Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) heeft een onderzoek ingesteld naar de manier waarop gemeenten woningen taxeren en de WOZ-waarde vaststellen. Ed van der Bijl, directeur van LMV, zegt dat veel lokale overheden maar wat doen. "Gemeenten doen 800 woningen op een middag." Frits Barelds, voorzitter van de grootste brancheorganisatie van taxateurs, deelt de mening dat de waardevaststelling niet goed gebeurt. "Gemeenten vertrouwen tegenwoordig helemaal op de computer, maar dan moeten de ingevoerde gegevens wel goed zijn. Hoe weet je nou of een huis een dakkapel heeft of een nieuwe badkamer?"

De gemeenten erkennen zelf ook dat de WOZ-waarde niet altijd helemaal juist wordt vastgesteld. Veertig procent van de ingediende bezwaren werd de laatste jaren toegekend. Uit ingezonden brieven, die werden verstuurd naar aanleiding van een oproep door AD Geld & Recht, blijkt dat de administratie van veel gemeenten niet in orde is. Mensen die succesvol bezwaar hadden ingediend, kregen een jaar later opnieuw de te hoge WOZ-waarde voorgeschoteld.

Volgende maand maakt de Waarderingskamer, het orgaan dat toeziet op een correcte naleving van de WOZ, de exacte cijfers bekend omtrent de waardestijging van de acht miljoen woningen die Nederland telt. De WOZ-waarde is van belang voor drie belastingen: de onroerendezaakbelasting, de waterschapsheffing en de hypotheekrenteaftrek.