Veroordeling in Argentinië wegens diefstal baby.

In Argentinië zijn een echtpaar en een ex-militair veroordeeld wegens illegale adoptie. Het echtpaar adopteerde tijdens de militaire dicatuur (1976-1983) een baby van een politiek gevangene en vervalste haar identiteit. De pleegvader en -moeder kregen respectievelijk zeven en acht jaar voor de ontvoering van de minderjarige, de voormalige ex-militair kreeg tien jaar voor de overdracht van de baby.

Het gestolen kind, Maria Eugenia Barragan (inmiddels 30 jaar), spande een rechtzaak aan tegen haar adoptiefouders. Ze kwam er na een DNA-test achter dat zij één van de 'gestolen kinderen' was en is de eerste van deze groep kinderen die juridische stappen heeft ondernomen tegen haar adoptiefouders. 

Geschat wordt dat er ongeveer vierhonderd baby's zijn geboren tijdens de militaire dictatuur. De kinderen zagen in geheime martelcentra het levenslicht en zijn daarop geadopteerd door families en vrienden van de militairen. Van de vierhonderd kinderen zijn er ongeveer negentig geslaagd in het achterhalen van hun ware identiteit. De mensenrechtengroepering 'De Grootmoeders van Plaza de Mayo' zet zich in voor opsporing van de destijds gestolen kinderen en hereniging met hun biologische ouders.

Van veel ouders van deze kinderen is nooit meer iets ontnomen. Geschat wordt dan ongeveer 30.000 tegenstanders van het regime  spoorloos zijn verdwenen en zeker enkele duizenden zijn vermoord tijdens de militaire dictatuur.