Balkenende legt zich niet neer bij vonnis over rede

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) spant een bodemprocedure aan tegen het weekblad Opinio. De rechtbank in Amsterdam bepaalde vrijdag dat Opinio een aan Balkenende toegeschreven rede niet hoeft te rectificeren.

"De uitspraak roept vele vragen op", laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten, die de rechtszaak namens de premier had aangespannen. Welke vragen het, vooralsnog voorlopige, vonnis oproept, is niet bekendgemaakt.

Opinio schreef dat Balkenende zondag tijdens een 'geheim beraad' met CDA-prominenten in een 'geheime' rede heeft gezegd dat 'het grote probleem' de islam is. Opinio-medewerker Bart Jan Spruyt onthulde na het vonnis dat hoofdredacteur Jaffe Vink de nepspeech zelf heeft geschreven. Het zou gaan om een 'parodiërende pastiche', ofwel een satirische nabootsing, met als doel het debat over religie en islam te stimuleren.

Landsadvocaat Henk Jan Boukema betoogde namens Balkenende dat de 'valse' en 'onverantwoordelijke' toespraak schade aan de premier en de regering toebrengt. Lezers zouden niet doorhebben dat het niet om een speech van Balkenende gaat. De rechter oordeelde echter dat het artikel overduidelijk een verzinsel is dat op karikaturale wijze (het gebrek aan) polemiek omtrent het christendom en de islam aan de orde stelt en uitlokt. Vink, die was verrast door de 'juridische overkill' van de RVD reageerde 'razend blij'.

De RVD stelt dat het doel van het kort geding was om publiekelijk vast te stellen dat Balkenende de rede in werkelijkheid niet heeft gehouden. "De minister-president wilde de waarheid vastgesteld hebben en dat is nu gebeurd." De rechter bepaalde ook dat voor zover het artikel een kritische bejegening van Balkenende is, hij zich dit moeten laten welgevallen.