Populariteit Verdonk schiet omhoog

De populariteit van oud-minister en oud-VVD-coryfee Rita Verdonk is sinds gisteravond flink toegenomen. Ruim twee op de tien Nederlanders (22 procent) hopen dat zij premier wordt. Daarmee komt zij op de tweede plaats, achter premier Jan Peter Balkenende.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. Verdonk presenteerde gisteravond in Amsterdam haar nieuwe beweging Trots op Nederland (TON). Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de beweging van Verdonk 25 zetels halen, elf meer dan in januari.

Slechts weinigen verlangen naar een ministersploeg onder leiding van premier Geert Wilders. Hij krijgt slechts 2 procent van de ondervraagden achter zich. PvdA-leider Wouter Bos en SP-voorman Jan Marijnissen blijven met respectievelijk 18 en 19 procent weinig bij Verdonk achter.

CDA, PvdA en VVD verliezen zetels in vergelijking met januari. Het CDA gaat van 33 naar dertig zetels, de PvdA van 29 naar 23 en de VVD van 21 naar achttien. Wilders profiteert niet van het uitkomen van zijn anti-Koranfilm Fitna. Hij gaat van elf naar negen zetels.

Overigens kan het nog lang duren voor er een nieuwe Tweede Kamer wordt gekozen. Als Balkenende er voor het eerst in slaagt met zijn ministersploeg de gehele kabinetperiode uit te zitten, gaan de Nederlanders in het voorjaar van 2011 naar het stemlokaal.