Spitsstrook A1 volgende week alsnog open

De spitsstrook op de A1 bij Hoevelaken wordt volgende week na drie jaar alsnog opengesteld. Dat maakte minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad bekend. "De gang van zaken is tamelijk bizar", zei een verbouwereerde bewindsman.

De spitsstrook was al die jaren ten onrechte gesloten, zo vertelde Eurlings. Reden hiervoor is een verkeerde interpretatie van een uitspraak van de Raad van State door Eurlings' voorganger Karla Peijs (CDA). De Raad oordeelde in 2004 dat onduidelijk was welke gevolgen de spitsstrook zou hebben op de luchtkwaliteit. De strook, die uiteindelijk in april 2005 gereed zou komen, mocht hierdoor niet open voor een maximumsnelheid van honderd kilometer per uur.

Dat de weg onder bepaalde voorwaarden -met een snelheidslimiet van tachtig kilometer per uur- wel open mocht, bereikte de minister pas vier jaar na dato. Eurlings toonde zich hierover uiterst verbaasd. "Een telefoontje vanuit de Raad van State was wel gewenst geweest", zei hij na afloop van het kabinetsberaad. "Ik had gehoopt dat ze voortaan niet na vier jaar maar na vier dagen bellen."

Alles wordt in het werk gesteld om de strook begin volgende week te kunnen openstellen. De weg is onlangs nog geïnspecteerd en er moet alleen een aantal borden worden vervangen. De maximumsnelheid wordt dan tachtig kilometer per uur. Op termijn moet dit worden opgeschroefd naar honderd kilometer per uur.

De bewindsman verwacht niet dat er nog meer spitsstroken zijn die ten onrechte zijn gesloten. "Dit is een uniek geval."