Cohen was betrokken bij omstreden lesbrief

Bij de omstreden speciale lesbrief over 'vrijheid van meningsuiting, die in februari werd verstuurd naar  driehonderd Amsterdamse scholen, blijkt burgemeester Job Cohen een hoofdrol te hebben gespeeld. Dit was tot nog toe onbekend. Er werd vanuit gegaan dat alleen PvdA-wethouder Hennah Buyne er bij betrokken was. Zij legde vorige maand haar functie neer in de nasleep van de lesbrief.

Verschillende hoge ambtenaren bevestigen vandaag in De Telegraaf de betrokkenheid van Cohen. Ze zijn verbaasd dat de burgemeester hierover tijdens twee geruchtmakende raadsdebatten bleef zwijgen. ''Door zelf opheldering te geven, had Cohen zijn collega en partijgenoot Buyne eenvoudig kunnen redden'', zo menen zij.

Er blijken drie versies van de lesbrief te zijn geweest. Een eerste versie werd mede door Cohen afgekeurd omdat die teveel de nadruk legde op de film die Wilders toen nog aan het maken was. De tweede versie bleek nog steeds niet naar wens, waarna Buyne en Cohen opnieuw overlegden. Vervolgens voerde Buyne overleg met de opstellers van de lesbrief, het Centrum voor Nascholing van de UvA. Uiteindelijk is pas de derde versie verstuurd. Onduidelijk is of Cohen ook die versie vooraf nog heeft gezien.

De derde versie leidde tot woede bij Wilders, onder meer door deze passage: ''Helaas zijn er politici die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen. Zij denken dat je alles moet kunnen zeggen, ook als het kwetsend kan zijn. Maar dat maakt het er in Nederland niet prettiger op. Want voor je het weet hitsen ze de een tegen de ander op.  Buyne liet  toen ook versie drie wijzigen, omdat ze hem achteraf gezien toch niet goed vond.

Een woordvoerster van Cohen bevestigt de betrokkenheid van Cohen met de lesbrief. Volgens haar heeft de burgemeester er tijdens het raadsdebat ''geen moment bij stilgestaan om te interveniëren.''

Ook deze cartoon uit de lesbrief werd bekritiseerd.