Premier boos over nep islam-uitspraken

Premier Jan Peter Balkenende spant een kort geding aan tegen het weekblad Opinio. Hij eist dat het een publicatie rectificeert over een faketoespraak van de premier. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat vanmiddag laten weten.

Opinio beweert dat de premier een toespraak heeft gehouden waarin hij zou hebben gezegd dat ''de islam een probleem is''. Volgens de RVD heeft Balkenende die toespraak nooit gehouden. Balkenende vindt dat Opinio zich schuldig maakt aan ''groot gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef en journalistiek fatsoen''. Ondanks herhaald verzoek wil Opinio het bericht niet rechtzetten, aldus de RVD.

Eerder maakte de RVD al bekend dat Balkenende boos is over het bericht van Opinio. Het Nederlands Dagblad berichtte vandaag uitgebreid over de 'geheime' toespraak, die als het op waarheid zou berusten het kabinet in grote problemen had kunnen brengen.

Opinio stelde onder meer dat Balkenende gezegd zou hebben: ''Ik zeg het zonder omwegen: het grote probleem is de islam. Jullie horen het goed, ik zeg niet: de radicale islam of het islamitische fundamentalisme in het algemeen - nee, ik zeg: het grote probleem is de islam.'' 

De hele neptoespraak staat hier.