FNV: Quotum vrouw in topfuncties

In 2012 moeten vrouwen 40 procent van de topfuncties bekleden. Om dat te bereiken moeten bedrijven en instellingen worden verplicht een voorkeursbeleid voor vrouwen te voeren. Dat zegt Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV. In Nederland stromen relatief weinig vrouwen door naar de top. Uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat een kwart van de managers vrouw is. In de rest van Europa is dat gemiddeld een derde.

Headhuntersbureau Woman Capital publiceerde in februari een onderzoek naar vrouwen aan de top. Aan het onderzoek deden tweehonderd bedrijven mee. Bijna één op de twintig posities in de raad van bestuur wordt bekleed door een vrouw. In de raad van commissarissen bezetten vrouwen bijna één op de tien stoelen.

Onderaan

"Als het om het percentage vrouwen in de top van bedrijven en non-profit organisaties gaat, bungelt Nederland samen met Botswana ergens onderaan",
stelt de voorzitter van de vakcentrale met 1,2 miljoen leden. "Als je het niet wettelijk verplicht, blijf je hangen in goede bedoelingen. Maar de afgelopen 25 jaar is gebleken dat dit niet werkt."

Wat Jongerius betreft moet Nederland een voorbeeld nemen aan Noorwegen. Daar moet de bedrijfstop van beursgenoteerde ondernemingen sinds januari voor 40 procent uit vrouwen bestaan. "Noorwegen laat zien dat het werkt. Ook Spanje en Denemarken nemen hier een voorbeeld aan. Ik zie geen reden waarom wij het ook niet kunnen proberen."

Hoewel het opleidingsniveau van Nederlandse vrouwen is gestegen, lukt het hen niet om in de top terecht te komen. Dit is deels te wijten aan het hoge aantal vrouwen dat kiest voor een parttime baan. Maar uit recent internationaal onderzoek van adviesbureau McKinsey blijkt ook dat de eisen die aan een topfunctie worden gesteld voor veel vrouwen een belemmering vormen. Zo moet je elk moment van de dag klaar staan voor het bedrijf en een carrièreonderbreking op je cv vanwege moederschap wordt gezien als een minpunt.