Burgemeester speelt 1 aprilgrap tot laatst mee

In de duinen van Zandvoort ligt geen schat die miljoenen waard is. De ondergrondse bunker waar het om ging herbergt helemaal geen door een Duitse soldaat achtergelaten schilderijen en sculpturen. "Het is een 1 aprilgrap", bevestigt een vrijwilliger van de Zandvoortse Bunkerploeg, een organisatie die bunkers in Amsterdamse Waterleidingduinen in kaart brengt. De gemeente Zandvoort zat in het complot.

De grap is in die zin geslaagd dat de media het bericht dat de bunker mogelijk een kunstschat van miljoenen euro's herbergde massaal overnamen. Toen maandag de datum van de opening van de bunker werd verplaatst van 4 naar 1 april, kregen de media argwaan. De Zandvoortse Bunkerploeg en de gemeente hielden echter nog stug vol dat er wel degelijk kunst in de bunker zou liggen.

De burgemeester van Zandvoort Niek Meijer speelde het spelletje tot het laatst mee. Om 13.00 uur opende hij de deur van de ondergrondse bunker. Hij trof echter alleen muurschilderingen aan die de Duitse soldaten daar in de Tweede Wereldoorlog achterlieten. "Dat was nog wel een verrassing", zegt de VVD'er.

De Bunkerploeg zette de 1 aprilgrap een maand geleden in werking. Toen maakten de vrijwilligers op hun website bekend dat ze een e-mail hadden gekregen van de zoon van de Duitse officier Müller, die gestationeerd zat in Zandvoort. Volgens de zoon had zijn vader vier sculpturen en twaalf schilderijen in een bunker in de duinen opgeslagen. Zogenaamd uit angst dat rovers met de werken aan de haal zouden gaan wilde de Bunkerploeg de exacte locatie van de bunker geheim houden.

De burgemeester, die tijdig werd geïnformeerd over de grap, kon het idee wel waarderen en speelde mee. "Maar na dinsdag gaat de bunker weer helemaal dicht. De Zandvoortse Bunkerploeg wil graag dat er een Bunkermuseum wordt geopend, maar dat zal nog veel voeten in aarde hebben."