'Iran, Irak en China grootste vijanden VS'

China heeft Noord-Korea vervangen in de top drie van grootste vijanden van de Verenigde Staten volgens de Amerikaanse bevolking. Dat is de uitkomst van de jongste editie van deze jaarlijkse peiling door het onderzoeksbureau Gallup. Iran en Irak handhaafden hun plek in de top drie.

Een kwart van de ondervraagden noemde spontaan Iran als grootste vijand, gevolgd door Irak, volgens 22 procent staatsvijand nummer 1. China was met 14 procent derde. Hoewel China altijd al hoog scoorde, valt de top-3-positie van dit jaar waarschijnlijk vooral te verklaren door de keldering van Noord-Korea. Dat land werd ditmaal door 9 procent als grootste vijand genoemd, nog maar de helft van vorig jaar. Dat komt wellicht door Pyongyangs toezegging om zijn nucleaire programma te ontmantelen.

Al sinds Gallup begin 2001 deze peiling voor het eerst uitvoerde, nog voor de aanslagen van 11 september, bekleedt Irak in de lijst steevast een hoge positie. Opvallend is verder dat Republikeinen tweemaal zo vaak Iran als grootste vijand noemen als Democraten. Behalve de genoemde landen haalde geen enkel ander land een percentage hoger dan 3 procent.