Irak: al-Sadr haalt zijn strijders van de straat

De sjiitische militieleider Moqtada al-Sadr heeft zijn aanhangers zondag opgeroepen zich niet meer gewapend op de straten van Basra en andere Zuid-Iraakse steden te vertonen, zo verklaarde een zegsman van Sadr tegen de pers. Na een week van zware gevechten in het zuiden van Irak waarbij honderden doden vielen te betreuren kan dit staakt-het-vuren mogelijk voorkomen dat het sektarische geweld weer volledig uit de hand loopt, zoals de laatste dagen leek te gebeuren.

Het besluit is genomen uit "religieuze verantwoordelijkheid en om het bloedvergieten te beëindigen en de eenheid van Irak te bewaren", aldus de zegsman van al-Sadr. "Iedereen die een wapen draagt en overheidsinstituties aanvalt is geen strijder van ons", zo vervolgde het bericht.

De Iraakse overheid verwelkomde het besluit met open armen, erop wijzend dat dit de veiligheidssituatie in Irak zeer ten goede zou komen. Het Iraakse regeringsleger zette zes dagen geleden in het zuiden van het land een offensief in tegen de sjiitische milities, om de wetteloosheid en het machtsmonopolie van al-Sadr te doorbreken.