Blijdorpse dieren eten vegetarisch

In samenwerking met de Nederlandse Vegetariërsbond heeft de Rotterdamse diergaarde Blijdorp besloten om nog dit jaar alle dieren vegetarisch te laten eten. Sommige dieren eten al geen vlees meer, de rest van de dieren gaan ook voor de bijl.

De NVB zegt dat het vegetarisch eten dieren langer laat leven en een positief effect heeft op het welzijn. In het wild eten dieren ook regelmatig fruit en bladeren, zo stelt de bond. Blijdorp wil klimaatvriendelijk zijn, en minder vlees eten houdt in dat er minder broeikasgassen geproduceerd worden. Tevens wordt zo de ontbossing tegengegaan omdat er geen verbouwing meer is van veevoer.

Het omgooien van de menukaarten voor de dieren gebeurt niet zomaar. De dieren krijgen twee maanden de tijd om te wennen aan hun nieuwe eetpatroon en zullen daarbij intensief gevolgd worden door een groep onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Voor de bezoekers is er ook een positieve kant: de dieren krijgen vaker per dag te eten. In Finland, India en Amerika is er onderzoek gedaan naar vegetarische carnivoren. De onderzoeken tonen aan dat de dieren langer leven. In Delhi is een Bengaalse tijger 27 jaar geworden. De laatste 12 jaar van zijn leven at hij vegetarisch. Zijn leeftijd is voor zijn soort in gevangenschap een recordleeftijd en gemiddeld 12 jaar ouder dan soortgenoten die alleen vlees aten.

Uiteraard betreft het hier een doorzichtige 1-april grap.