Gas wordt dit jaar 15% duurder

De prijs die wij voor ons gas betalen, gaat met vijftien procent omhoog. De grootste gasleverancier van ons land, GasTerra, verhoogt volgende maand de gasprijs. Energiebedrijven als Essent, Nuon en Eneco kopen gas in bij GasTerra. De hogere prijs die zij daarvoor moeten betalen, zal waarschijnlijk direct aan de consument worden doorberekend.

De gasprijs wordt vastgesteld op basis van de olieprijs. Voor komende periode wordt er gerekend met de olieprijs tussen november 2007 en april 2008. Volgens Ben Warner van GasTerra is er een stijging te verwachten van ongeveer vijftien procent als gevolg van de recordprijzen die de olie de afgelopen maanden liet noteren.

De verwachting is dat de energiebedrijven vanaf 1 juli de hogere prijzen zullen doorberekenen aan hun klanten. De bedrijven willen zelf nog niets zeggen over de toekomstige gasprijs. Een woordvoerder van Eneco zei eerder dit jaar dat de prijsverhoging die GasTerra doorvoert doorgaans direct door het bedrijf aan de consument wordt voorgeschoteld. Woordvoerder Floske Kusse van Nuon zegt: "Wij hebben het ook weleens op 1 augustus gedaan. Dat is geen wet van Meden en Perzen." Het is niet eens zeker dat Nuon de prijs verhoogt. Het enige dat Essent kwijt wil is: "Dat zou speculatie zijn, het is nog veel te vroeg."

Een gemiddeld huishouden zal ongeveer zestig euro meer gaan betalen dit jaar. Consumentenplatform UnitedConsumers.com heeft dit berekend. Daarnaast verwacht Paul van Selms van het platform dat de stroomprijs met zes procent zal stijgen, wat ons nog eens tien euro extra kost. De verhoging voor de energieprijs heeft weer te maken met de gasprijs, omdat energie voor een deel met behulp van gas wordt opgewekt.

De enige partij die welvaart bij de hogere gasprijs is de overheid. De baten uit aardgas gaan omhoog en dat betekent hogere aardgasinkomsten en dus een extra aanvulling van de schatkist.