Gadhafi vaart uit tegen Arabische leiders

De excentrieke dictator van Libië, Moammar Gadhafi, is zaterdag flink uitgevaren tegen Arabische leiders. Op de top in Damascus maakte hij het idee van de Arabische Liga om een Arabisch atoomprogramma op te zetten belachelijk.

"Hoe kunnen we dat doen? We haten elkaar, we wensen elkaar al het slechts toe en onze inlichtingendiensten zweren tegen elkaar samen. We zijn onze eigen vijand", zei Gadhafi in een geïmproviseerde toespraak. Andere leiders luisterden verbijsterd dan wel meewarig toe. Een ondiplomatieke filippica van Gadhafi is uitgegroeid tot een traditie op de jaarlijkse Arabische top.

Gadhafi ging tekeer tegen de Arabische landen omdat ze niets deden om de Amerikaanse invasie van Irak tegen te houden. "Hoe kunnen we accepteren dat een buitenlandse macht een Arabische leider ten val brengt terwijl wij staan toe te kijken?" Saddam Hussein was een bondgenoot van de Verenigde Staten, maar was niet meer bruikbaar, zei hij. "Jullie zijn aan de beurt", waarschuwde hij de Arabische leiders. "Vernietiging zal jullie deel zijn." Sommige leiders keken verbaasd, andere begonnen te lachen om de directheid van Gadhafi.

Gadhafi zelf heeft de afgelopen jaren toenadering gezocht tot de VS, ooit zijn aartsvijand. Libië heeft zijn massavernietigingswapens opgegeven en smartengeld betaald aan de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op het Pan Am-toestel in 1988. Het land hoopt op een bezoek van minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice, die eerder door Gadhafi in het openbaar 'Liza' werd genoemd.

De feiten weerhouden Gadhafi er niet van om de Amerikaanse dominantie te veroordelen en andere Arabische landen te bekritiseren om hun nauwe banden met Washington.

Gadhafi schamperde over de onenigheid in de Arabische gelederen. "Waar is de waardigheid van de Arabieren? Hun toekomst, hun bestaan? Alles is verdwenen. Ons bloed en onze taal moge hetzelfde zijn, maar er is niets dat ons kan verenigen. Als zij (de Arabieren) zich niet kunnen verenigen, zullen (de Arabische landen) verworden tot protectoraten. Ze zullen gemarginaliseerd worden en tot afvalstortplaatsen verworden", zei Gadhafi.