Toch EU-verklaring over Fitna

De Europese Unie is het vandaag toch eens geworden over een gemeenschappelijk standpunt over de film Fitna van Geert Wilders. Eerder vandaag leek dat niet te lukken. Maar vanmiddag lukte het tot grote tevredenheid van minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken toch  tijdens informeel overleg in Slovenië met zijn collega's uit de 27 EU-landen.

De ministers stellen dat ze het standpunt van de Nederlandse regering volledig steunen. Ze wijzen net als het kabinet Fitna af en stellen dat de film islam gelijkstelt met geweld. Die voorstelling wordt door de EU-ministers ''scherp afgewezen''.

Ze stellen tegelijkertijd dat mensen die zich beledigd voelen door de film daarin geen excuus mogen vinden voor agressie of bedreigingen. Ook vinden de ministers dat de productie van de film valt binnen het uitoefenen van het recht op vrijheid van meningsuiting.

Verhagen drong aan op de gemeenschappelijke verklaring omdat EU-voorzitter Slovenië eerder had gesteld dat Wilders' film tot doel heeft ''haat aan te wakkeren''. Een mening die de Nederlandse regering niet deelde, omdat het aan een rechter is om daarover te oordelen.  Haatzaaien is in Nederland een strafbaar feit. De regering hield het op een film die ''doelbewust gevoelens kwetst''.