Verhagen veroordeelt bedreiging tegen LiveLeak.com

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken veroordeelt de bedreigingen aan het adres van personeel van de Britse website LiveLeak.com. Het bedrijf zag zich na bedreigingen vrijdag genoodzaakt de film Fitna van Geert Wilders van de website te halen. Op tientallen andere sites, waaronder wijzelf, google video en youtube, zijn inmiddels mirrors opgedoken. Ook via usenet en torrents valt de film binnen te halen.

"Er is geen enkel excuus voor bedreigingen en geen enkel excuus voor geweld. Dat hebben we altijd gezegd. We verwerpen geweld en bedreigingen en dat geldt ook hier", aldus Verhagen zaterdag voor overleg met zijn EU-collega's in Slovenië.

Verhagen verwachtte het met hen eens te kunnen worden over een gezamenlijke verklaring van de EU over de film van Wilders. EU voorzitter Slovenië had vrijdag gesteld dat Fitna "aanzet tot haat". Premier Jan Peter Balkenende was in zijn oordeel donderdag niet verder gegaan dan te zeggen dat de film geen ander doel dient dan het "kwetsen van gevoelens".

Die gemeenschappelijke verklaring van alle 27 EU-landen komt er echter niet. Er komt wel een verklaring van EU-voorzitter Slovenië over 2008 als Europees jaar van de 'interculturele dialoog', met daarin een aantal regels over Fitna.

Het kabinet is toch tevreden met de uitkomst, omdat er al veel internationale adhesiebetuigingen zijn binnengekomen de afgelopen dagen.