Vice-premiers laken reactie SGP over Fitna

De vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André  Rouvoet (ChristenUnie) zijn niet te spreken over de mening die SGP-leider Bas van der Vlies heeft geuit over de film Fitna van PVV-leider Geert Wilders. Van der Vlies had donderdag na een eerste bezichtiging van 'Fitna gezegd dat Wilders in zijn film ''zorgvuldigheid betracht en niet bewust probeert te kwetsen.” De SGP-voorman noemde de film ''een prikkelende inzet voor het debat''.

Vice-premier Rouvoet noemt de uitspraken van Van der Vlies ''verwonderlijk.” De CU-bewindsman vindt het ''zeker geen zorgvuldige film''.

PvdA-leider Bos schreef gisteren zelfs een open brief naar Van der Vlies.  Bos zegt ''stomverbaasd” te zijn over de reactie van de SGP'er. ''Hoe zou je reactie zijn geweest als deze film over het christendom en de Bijbel zou zijn gegaan?”  Bos is teleurgesteld dat de nestor van de Tweede Kamer geen afstand heeft genomen van de film van Wilders. ''Jij vertegenwoordigt in het parlement een partij die een op religieuze basis afgebakende minderheid vertegenwoordigt. Jij vraagt met het oog daarop regelmatig begrip voor de positie van minderheden, de ruimte die hen geboden moet worden, het belang van hun godsdienstovertuiging, de noodzaak van begrip en respect. Dat je al die uitgangspunten kennelijk minder belangrijk vindt nu het om een andere levensbeschouwing dan de jouwe gaat, vind ik niet democratisch en stelt me diep teleur.”

Van der Vlies zegt in een reactie dat hij als SGP’er ''nooit op die manier zo'n film zou hebben gemaakt''.  De vraag van Bos hoe de SGP-leider zou hebben gereageerd als er een dergelijke film over de bijbel zou zijn gemaakt, noemt Van der Vlies niet ter zake doende:  ''Met die vraag kan ik niets beginnen. Om de eenvoudige reden dat zo’n film niet te maken is.”

Van der Vlies begrijpt verder de commotie over zijn uitspraken niet: ''Vrij algemeen is het oordeel, ook uit kringen van de Nederlandse moslims, dat de film eigenlijk wel meevalt. De moslims blijken door de film helemaal niet zo gekwetst te zijn.''

Het officiele standpunt van de SGP (Staakundig Gereformeerde Partij) over de islam luidt dat het een godsdienst is ''die de stabiliteit van onze democratie en maatschappij in gevaar brengt. De invloed van deze godsdienst, die mensen van het heil afvoert, moet daarom tegengegaan worden. Dat laat onverlet dat we moslims zien als onze medemensen die we op respectvolle wijze vanuit onze christelijke overtuiging zullen bejegenen''.