Homohater mag niet optreden in Antwerpen

De homohatende reggae en dancehall deejay Bounty Killer uit Jamaica mag morgen niet optreden in Antwerpen. Hij zou daar in een club acte de présence geven, maar na kritiek van onder meer het Antwerpse stadsbestuur en de Belgische homobeweging, heeft de organisator besloten het optreden af te zeggen.

De 35-jarige Jamaicaan had vooraf beloofd dat hij zich tijdens het optreden niet haatdragend zou uitlaten over homo's en lesbiennes. Voor  de Belgische Holebifederatie was dat niet genoeg. Bounty Killer wordt namelijk al jarenlang internationaal bekritiseerd omwille van zijn liedteksten die aanzetten tot extreem geweld tegen homo's. Hij spoort aan om homo's te vermoorden. Ook weigerde hij de 'Reggae Compassionate Act' te ondertekenen, waarin artiesten beloven dat  ze geen expliciet homofobe teksten meer zullen zingen.

De Holebifederatie vindt dat een artiest die homohaat verspreidt, niet in België een podium behoort te krijgen. Ook niet als hij daar zijn mond houdt. ''In andere landen gaat hij rustig voort met het verspreiden van haat. Zijn houding tegenover homo's verandert niet. De reactie van de programmator was oneerlijk en niet consequent. Waarom zou ons land een forum moeten geven aan iemand die opruiende taal hanteert en predikt dat homo's vermoord moeten worden?  We zijn blij dat de organisator uiteindelijk beslist heeft dat het concert niet kan doorgaan'', aldus een woordvoerder van de federatie.

Bounty Killer treedt binnenkort ook op in Duitsland. Daar heeft hij een contract moeten ondertekenen dat hem verbiedt zijn anti-homoteksten tijdens optredens te verspreiden. Voor de concertorganisator aldaar is dat genoeg.