Regering oneens met EU-verklaring Fitna

Nederland is het niet eens met de keiharde veroordeling die Slovenië, als voorzitter van de Europese Unie, gisteren uitsprak over de film Fitna van Geert Wilders. Daar waar premier Jan Peter Balkenende het donderdagavond namens de Nederlandse regering over een film had die ''doelbewust gevoelens kwetst'', sprak Slovenië over een film die tot doel heeft ''haat aan te wakkeren''.  Slovenië is tot aan juli voorzitter van de EU.

Aanzetten tot haat is in Nederland een ernstig strafbaar feit. Om die reden kan zelfs een politieke partij worden verboden. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken neemt dan ook afstand van de verklaring die Slovenië namens de EU uitsprak. ''Of er met de film sprake is van een strafbaar feit, is iets waar het Openbaar Ministerie over gaat'', aldus Verhagen gisteravond in een reactie.

Volgens Verhagen is de Sloveense verklaring niet formeel namens alle 27 EU-landen uitgesproken. De tekst ervan was opgesteld door de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Dimitrij Rupel, na een telefoongesprek met Verhagen. Maar Verhagen was niet op de hoogte van de letterlijke bewoordingen.

De CDA-bewindsman hoopt dat hij later vandaag,  tijdens overleg met zijn EU-collega's in Slovenië, het eens kan worden over een gezamenlijke EU-verklaring waar de Nederlandse regering wel achter kan staan.

VN 
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon liet zich gisteren overigens ook in scherpe bewoording uit over Wilders zijn film. Ban zei dat er geen rechtvaardiging is voor haatzaaien of aanzetten tot geweld.

Drie mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties veroordeelden de film gisteren omdat het ''een zeer verdraaid beeld geeft door uitsluitend moslims met geweld en terrorisme te associëren.'' Publieke uitingen waarin aanhangers van een bepaald geloof worden afgeschilderd als een bedreiging voor de vrede zijn onverantwoordelijk, aldus de experts van de VN op het gebied van racisme, vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. De drie drongen aan op kalmte en riepen op tot een vreedzame dialoog.