Film Wilders op internet gezet

Na maanden wachten heeft politicus Geert Wilders vanavond zijn anti-Koranfilm Fitna op internet gezet. Dat heeft de PVV-leider laten weten aan persbureau ANP.

De 16-minuten durende film is te zien via de website Liveleak.com. De film begint met de waarschuwing dat er schokkende beelden te zien zijn. Er worden er beelden getoond van de aanslagen van 11 september 2001 en van de aanslagen in Madrid en Londen. Ook worden er oproepen getoond van moslimleiders tot het doden van niet-moslims en zijn er uitspraken te zien van filmmaker Theo van Gogh en moordenaar Mohammed B. De beelden worden afgewisseld met verzen uit de Koran.

De beelden beginnen en eindigen met beelden over de omstreden Mohammedcartoons. Verder zijn er echter geen Mohammedbeelden of andere godslasterlijke beelden te zien. Er wordt gesuggereerd dat het hoofd van Mohammed aan het einde van de film explodeert, maar volgens Wilders is dat geen explosie maar donder en bliksem. Hij stelt dat de boodschap van Mohammed tot "donder en bliksem in het westen leidt".


Fitna de filmWilders stelt dat het "geen provocatie is, maar een harde werkelijkheid. De islam is een gevaar voor de vrijheid van Nederland op de langere termijn. Het is vijf voor twaalf". Er zijn nog geen reacties van andere politici binnengekomen. Wel stelt hoogleraar islamkunde Maurits Berger in het NOS Journaal dat de beelden niet schokkend zijn voor moslims. Hij stelt dat het "allemaal beelden zijn die we al kennen uit het nieuws en niet provocerend zijn voor moslims". De film lijkt zich te houden aan de wet en wordt de Koran niet verscheurd. Een islamitische organisatie heeft gereageerd. "De film is niet schokkend voor moslims en zet een karikatuur neer van de islam". De woordvoerder stelde dat de film schokkender werd voorgesteld dan deze werkelijk is.

Door de populariteit van de film draait de site van LiveLeak traag. Ook is de website van de PVV onbereikbaar.