Ook autochtone A'dammer voelt discriminatie

Uit een groot onderzoek naar discriminatie in de provincie Noord-Holland blijkt dat ook autochtonen zich redelijk vaak gediscrimineerd voelen. In Amsterdam ligt het percentage autochtone Amsterdammers dat aangaf wel eens last te hebben van discriminatie vanwege hun 'witte' afkomst bijna even hoog als de Amsterdammers van allochtone komaf (17 tegen 20%).

In de provincie is het beeld anders. Daar voelt de allochtoon zich bijna twee keer zo vaak gediscrimineerd dan de autochtoon (20 tegen 11%).

Van de totale bevolking van Noord-Holland zei 12% zich gediscrimineerd te voelen. In Amsterdam ligt dat op 18%. Leeftijdsdiscriminatie komt nog altijd het vaakst voor. Ruim 33% van alle personen met een discriminatie-ervaring heeft met deze vorm te maken gehad, vooral 55 plussers.

Waarom autochtone Amsterdammers zich zo vaak gediscrimineerd voelen, is niet duidelijk. "Wij constateerden dat al langer en dit wordt nu gestaafd door dit rapport. Wat de reden kan zijn voor dit verschijnsel, durf ik niet te zeggen. Dat is niet onderzocht en daar kan ik dus geen uitspraken over doen. Maar dit leent zich wel voor een vervolgonderzoek'', aldus de directeur van Meldpunt Discriminatie Amsterdam.

Uit het onderzoek bleek verder dat maar weinigen (15%) bereid zijn om discriminatie te melden.