Bos ziet niets in verbod op leenreclames

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) ziet niets in een algemeen verbod op leenreclames. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het CDA diende een initiatief-wetsvoorstel in om alle kredietreclames op televisie te verbieden.

Kamerlid Elly Blanksma kreeg voor haar wetsvoorstel steun van de SP en GroenLinks. Vooral de suggestieve spotjes met 'blije, gelukkige mensen in mooie keukens' die via de laptop een lening afsluiten en vervolgens 'samen naar de brievenbus fietsen' om de aanvraag te posten, moeten het ontgelden. "Kredietreclames brengen mensen onnodig in de verleiding, waardoor ze in geldproblemen komen", zei Sadet Karabulut (SP). "Die spotjes moeten gewoon van de buis."

Coalitiepartner PvdA steunt het initiatief van het CDA om met een wet te komen, maar zet wel vraagtekens bij de juridische haalbaarheid van een algemeen verbod. Volgens Hans Spekman (PvdA) heeft een specifiek verbod op 'verleidende' leenreclames meer kans van slagen.

De VVD is als enige tegen het voorstel. Volgens Atzo Nicolaï getuigt het van 'bemoeierigheid en paternalisme'. Hij wees op de eigen verantwoordelijkheid van consumenten. "Mensen die een krediet aanvragen, zijn geen kinderen."

Bos ziet niets in een algemeen verbod, omdat het in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Het brengt volgens hem schade toe aan kredietverstrekkers die op een eerlijke manier adverteren. "Je mag consumenten niet het recht ontnemen om geïnformeerd te worden over leningen waarmee ze goedkoper uit zijn." Hij sloot niet uit dat het wetsvoorstel zal afketsen op deze juridische bezwaren.

Daarnaast wees de bewindsman er op dat suggestieve reclames nu ook al verboden zijn. De boete voor kredietverstrekkers die hun klanten misleiden, is verhoogd van dertigduizend euro naar maximaal een half miljoen euro. Desalniettemin zegde Bos zijn medewerking toe aan het formuleren van het initiatief-wetsvoorstel.

De Kamer wil verder dat er voortaan bij leenreclames een duidelijke waarschuwing in beeld komt met de 'gevaren' van het bewuste product. Bos denkt op dit punt nog dit jaar tot actie te kunnen overgaan.