'Asbest in scholen eist tien slachtoffers'

Asbest in schoolgebouwen heeft de afgelopen jaren zeker tien slachtoffers geëist. Dat is donderdag gebleken uit onderzoek van het radioprogramma De Ochtenden.

Vaak gaat het om conciërges en klussende leerkrachten, die onderhoudswerk hebben verricht in gebouwen en zo met het kankerverwekkende asbest in aanraking zijn gekomen. Nergens wordt precies bijgehouden hoeveel asbestslachtoffers er vallen op scholen.

Advocaten waren al op de hoogte van vijf mensen van wie verondersteld wordt dat ze via het schoolgebouw de dodelijke asbestkanker opliepen. Onderzoek van De Ochtenden via de verzekeringsbranche leverde nog vijf onderwijsslachtoffers op.

Asbest als bouwmateriaal werd in 1993 verboden, maar zit nog volop in scholen en andere gebouwen. TNO adviseerde negen jaar geleden om een asbestinventarisatie te doen in gebouwen met een hoog risico, waaronder de 12.500 schoolgebouwen die voor het verbod zijn gebouwd. Hooguit de helft van de schoolgebouwen is op asbest nagekeken, aldus asbestspecialist Jan Tempelman van TNO.