'Jami voor de rechter gesleept om anti-moslimfilm'

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) spant een kort geding aan tegen de nog te verschijnen anti-moslimfilm van Ehsan Jami. De oprichter van het comité voor ex-moslims wil de animatiefilm, The life of Mohammed, op 20 april vertonen.

"Ik kan dit niet meer uitleggen aan mijn achterban of de mensen in moslimlanden. Zij denken: waar zijn ze mee bezig in Nederland?" zei CMO-bestuurslid Ayhan Tonca donderdag in het actualiteitenprogramma Netwerk. Hij denkt dat Nederland niet klaar is voor een tweede antikoranfilm. Er is al maanden commotie over de nog te verschijnen film van Geert Wilders (PVV). Wilders heeft aangegeven de film, 'Fitna', voor 1 april te willen verspreiden.

Als het aan minister van Staat Hans van den Broek ligt moet het kabinet ook een kort geding aanspannen tegen Geert Wilders om te proberen zijn antikoranfilm te verbieden. Nederlanders kunnen namelijk wereldwijd het slachtoffer worden van geweld door moslims, stelt hij. "Laat de rechter bepalen wat zwaarder weegt: de vrijheid van meningsuiting of het landsbelang", zei hij woensdag in de Volkskrant.

De actualiteitenrubriek zegt een fragment van de film van Jami gezien te hebben. Hierin loopt de profeet Mohammed met zijn 9-jarige vrouw Aisa hand in hand op weg naar de moskee om haar daar te ontmaagden. In moslimkringen is het een groot taboe om alleen al de profeet uit te beelden.

Jami zei zich niets aan te trekken van de eventuele gevolgen van zijn film. "Ik weet niet hoeveel tumult de film van Wilders zal veroorzaken, maar ik kan je een ding garanderen: mijn film gaat komen".

Jami werd eind oktober officieel uit de PvdA gezet. Hij was voor de partij gemeenteraadslid in het Zuid-Hollandse Leidschendam-Voorburg. Mede door een opiniestuk dat hij samen met Geert Wilders in de Volkskrant schreef, ontstond een conflict tussen Jami en de PvdA. De auteurs vergeleken de profeet Mohammed met Adolf Hitler.