Berlusconi: Alitalia mag niet gekoloniseerd worden

Als het aan de Italiaanse politicus en mediamagnaat Silvio Berlusconi ligt, valt Alitalia nooit in buitenlandse handen. "Wij zullen ons niet laten koloniseren door de Fransen," zei hij vandaag, "We willen ons vlaggenschip niet verliezen en moeten daarom alles op alles zetten om Alitalia Italiaans te houden."

Alitalia verkeert in grote financiële problemen en kan nog slechts enkele maanden autonoom blijven functioneren. Air France-KLM wil de noodlijdende luchtvaartmaatschappij overnemen en heeft daarvoor al de toestemming van het bestuur van Alitalia en van de huidige demissionaire regering-Prodi. Het Frans-Nederlandse concern wil echter ook de goedkeuring van de vakbonden en van de aankomende, nieuwe regering. Op 13 en 14 april zijn er parlementsverkiezingen in Italië en peilingen voorspellen een zege voor de coalitie van Berlusconi. Eerder heeft Berlusconi al aangegeven een veto uit te zullen spreken over de overname wanneer hij de verkiezingen wint.

Volgens Berlusconi zijn er binnenlandse investeerders die een tegenbod op Alitalia willen uitbrengen, maar hij wilde nog niet zeggen wie die investeerders zijn. Critici menen dat Berlusconi de perikelen rond Alitalia gebruikt om stemmen te winnen. De overname door een buitenlands bedrijf ligt erg gevoelig bij de Italiaanse kiezer.

Om de vakbonden gunstig te stemmen komt Air France-KLM donderdag of vrijdag met een nieuw voorstel, waarin oplossingen worden aangedragen voor de ontslagen die zullen vallen. Air France-KLM zegt Alitalia te moeten saneren om de schuldenlast terug te dringen.