De Winter verzoekt Elsevier Ellian te bannen

Harry de Winter is woest op Elsevier-columnist Afshin Ellian. En niet alleen De Winter is boos op de universitair hoofddocent  die zijn columns in weblogvorm  schrijft op de website van Elsevier. Ook de voorzitter van het bestuur van Een Ander Joods Geluid Jaap Hamburger is niet te spreken over zijn schrijfsels.

De twee hebben zelfs aan de redactie van Elsevier gevraagd om Ellian zijn plek op de website te ontnemen.  Hun woede is ontstaan naar aanleiding van een column die  Ellian schreef in reactie op de paginagrote anti-Wilders advertentie van De Winter in de Volkskrant.

In de advertentie had De Winter gesteld dat als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dat hij dan allang was afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme. Ellian noemde dit ''een mooi voorbeeld van de demagogie waarin sommige Duitsers in de jaren dertig meester waren''.

Ellian omschreef De Winter, en de stichting Een Ander Joods Geluid (EAJG) dat de advertentie onderschreef, als ''postmoderne Holocaustontkenners''. ''Want'', zo stelt Ellian, ''als de moslims van nu echt zo worden behandeld als de joden indertijd, dan viel die hele holocaust nogal mee.'' Verder stelde Ellian dat in de advertentietekst  ''niets wordt uitgelegd. Kennelijk valt er ook niets uit te leggen. Als dat het geval was, had Harry de Winter wel een beargumenteerde en onderbouwde tekst geschreven voor de opiniepagina’

Ook zijn De Winter en EAJG met terugwerkende kracht boos over een eerdere column van Ellian, uit de zomer van 2007 en waarin Een Ander Joods Geluid en De Winter ''ordinaire Holocaustontkenners'' worden genoemd.

De Winter en EAJG vinden dat Ellian onder meer blijk geeft van ''een gekunstelde redeneertrant, gezochte, ongefundeerde en leugenachtige beschuldigingen'' en ''tot in het absurde verdraaide weergave van opvattingen van anderen''. Zij vragen de hoofdredactie van Elsevier met klem Ellian uit te sluiten van het gebruik van Elsevier.

Elsevier is niet onder de indruk van de kritiek en zal ook geen gehoor geven aan de roep om Ellian in de ban te doen. ''Net als columnisten hebben webloggers een zekere vrijheid van uitdrukken in een fel debat. Harry de Winter en Een Ander Joods Geluid hebben ook een scherpe positie ingenomen in hun advertentie op de voorpagina van de Volkskrant. Wie kaatst kan de bal verwachten.''