Therapeute geschorst na 'goddelijk gidsen'

Een zogenaamde 'orthomoleculair therapeute' mag zelfs van haar eigen omstreden beroepsgroep zich niet meer bedienen van die titel. De vrouw in kwestie, Carine Bolijn, stelde onder meer dat kankerpatiënten kunnen zijn 'bezeten door demonen', of zelfs 'gemuteerde parasieten' bij zich dragen. Zij zou een en ander samen met de Belgische internist Patrick van Eeghem kunnen genezen.

De twee runden de 'kliniek'   Medisch Centrum Maria Magdalena te Roosendaal. Bolijn en Van Eeghem gebruikten wichelroedes om de diagnoses te kunnen stellen. Ze adviseerden vervolgens een 'energetische behandeling' om 'goddelijke gidsen' de patiënt te laten opereren. Vast staat dat één patiënte is overleden nadat ze op advies van Van Eeghem was gestopt met haar chemokuur.

De praktijken van Bolijn en haar Belgische partner gaan nu ook de belangenorganisatie van de orthomoleculaire genezers MBOG te ver. MBOG vindt dat ze haar ''beroepsgroep in een slecht daglicht heeft gesteld''. Orthomoluculaire therapie is overigens zelf al omstreden. Het is een alternatieve geneeswijze, waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen. De beoefenaars ervan geloven dat hoge doses vitamines en mineralen tegen vele kwalen succesvol kunnen worden ingezet.

De klacht bij de MBOG was ingediend door opmerkelijk genoeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de zaak heeft onderzocht. "We wilden dat ook haar eigen beroepsvereniging zich hierover zou uitspreken omdat hier zeer ernstige dingen aan de hand waren", zegt een woordvoerder. De beslissing van de MBOG zou meer armslag geven voor juridische vervolging.

Bolijn ontkent schuld. Ze zegt slechts te hebben opgetreden als medium op verzoek van patiënten. Internist  Patrick van Eeghem die ook in een ziekenhuis in Kortrijk werkte, is overigens in januari al geschorst door het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

-
Zie ook dit artikel van Skepis over de praktijken van Carine Bolijn.