Thuiszorgbestuurders vast voor miljoenenoplichting

Vier bestuurders van een thuiszorginstelling zijn dinsdag aangehouden op verdenking van verduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Naast de aanhoudingen zijn ook vier kantoren en vijf woonhuizen doorzocht, laat het Openbaar Ministerie weten. Thuiszorginstelling Uenzo richt zich vooral tot mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn.

De aangehouden mannen van 31, 33, 34 en 50 jaar bestuurden aan Uenzo verbonden bv's. De verdachten, woonachtig in Schiedam en Rotterdam, fraudeerden met het persoonsgebonden budget en de zogeheten zorg-in-natura-regeling, stelt het OM. Uitkering voor deze regelingen vindt plaats vanuit AWBZ-gelden. Omdat patiënten geen idee hadden over het verschil tussen hun aanvraag en de uitkering hebben de heren volgens het OM 'afgeroomd'. De verdachten hebben mogelijk voor miljoenen euro's opgelicht.

Uenzo is een thuiszorginstelling met een islamitische grondslag die zich in het bijzonder richt op hulpbehoevenden met een islamitische achtergrond.