Kamer worstelt met missie in Tsjaad

De Tweede Kamer worstelt met het plan van het kabinet om zestig mariniers naar Tsjaad te sturen voor de door Frankrijk geleide EUFOR-missie aan de grens met Sudan. De missie is bedoeld om gedurende een jaar vluchtelingen en hulpverleners van de Verenigde Naties te beschermen. Daarna moeten de VN de missie overnemen.

Maar zelfs coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie hebben nog veel vragen over de missie. De antwoorden van het kabinet op de vele schriftelijke vragen van de Kamer hebben hen nog niet gerustgesteld. Vanavond praat de Tweede Kamer met de betrokken ministers over het plan.

De ChristenUnie en het CDA zijn vooral ongerust over het risico dat de ''onpartijdige'' missie in het conflict van de rebellen wordt gezogen. Ze vrezen dat die geen onderscheid zullen zien tussen de neutrale EUFOR-militairen en de Franse troepen die de regering van Tsjaad steunen in de strijd tegen de rebellen. Een EUFOR-badge op het uniform is wat hen betreft niet duidelijk genoeg. De ChristenUnie oppert witte helmen als alternatief. Het CDA stelt gele baretten voor.

Uit de vele vragen die de fracties nog hebben, blijkt dat volgens beide partijen nog te weinig zekerheid is over de opvolging van de EUFOR. Pas in september worden daarvoor plannen gemaakt. Dat vinden ze te laat; dan blijven er maar zes maanden over om de VN-missie van de grond te krijgen. VN-missies komen langzaam tot stand, is hun ervaring. Dan komt de vraag om langer te blijven snel terug en dat wil de ChristenUnie niet.

Bovendien vinden ze dat de regering zich meer moet inspannen om het politieke vredesproces in het gebied van de grond te krijgen. Bescherming bieden is niet voldoende, vinden ze. De ChristenUnie vindt verder dat de militairen niet alleen hulpverleners van de VN moeten beschermen, maar ook de hulpverleners van non-gouvernementele organisaties. Die worden op dit moment regelmatig overvallen.