Vredesactivisten lopen van Delft naar Den Haag

Tientallen activisten hebben maandag een mars van Delft naar Den Haag gehouden tegen de oorlog in Irak. De mars met het motto 'Wij laten Irak niet lopen' was elf kilometer lang. Volgens de organisatie waren er een kleine honderd deelnemers.

Bij het Legermuseum in Delft werd kort stilgestaan bij 'de eenzijdigheid waarmee de wapens en het hele krijgsbedrijf door defensie aan het publiek worden gepresenteerd'. Er zou alleen aangesloten worden bij 'de fascinatie en het gevoel van macht bij degene die de wapens hanteert'. Voor de kant van de slachtoffers is volgens de deelnemende activisten te weinig aandacht. Het museum bood de lopers een kop koffie aan, maar daar gingen de demonstranten niet op in.

Ook bij onderzoeksinstituut TNO in Rijswijk werd stilgestaan. De blik van Westerse landen als Nederland zou te veel gericht zijn op massavernietigingswapens door andere landen. Ook eigen onderzoek naar deze wapens moet afgebouwd worden, menen de demonstranten. Vorige maand maakte weekblad HP/De Tijd bekend dat Nederland in de jaren vijftig in het geheim experimenteerde met gifgas. De experimenten, waar TNO bij betrokken was, vonden plaats in de Sahara, maar ook op Vlieland en bij het Gelderse Harskamp. De auteur van het artikel dook in de archieven van het ministerie van Defensie.