Al-Zawahri roept op tot aanvallen op VS en joden

De nummer 2 van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, roept in een maandag gepubliceerde geluidsband moslims op joodse en Amerikaanse doelen te treffen uit vergelding voor het offensief dat Israël eerder deze maand in de Gazastrook uitvoerde.

Vorige week verscheen al een band met de stem van Osama bin Laden, die opriep tot een heilige oorlog om de Palestijnse gebieden te bevrijden. Het lijkt erop dat de leiding van Al-Qaida probeert de woede over het Israëlische offensief, dat aan meer dan 120 mensen het leven kostte, om te zetten in steun voor zijn terroristische oogmerken. In voorgaande boodschappen spraken Bin Laden en Al-Zawahri meestal in algemenere termen over de Palestijnen en hun zaak.

"Moslims, vandaag is jullie dag. Tref de belangen van de joden, de Amerikanen, en al degenen die deelnamen aan de aanval op moslims", zegt Al-Zawahri op de tape. "Houd de doelen in het oog, zamel geld in, breng de uitrusting in orde, plan met precisie en val dan - vertrouwend op God - aan, op weg naar martelaarschap en het paradijs." Hij zegt dat de aanvallen niet beperkt moeten blijven tot Israël en de Palestijnse gebieden. "Laten wij hun belangen overal treffen, net zoals zij van overal bij elkaar zijn gekomen tegen ons."

Al-Zawahri is afkomstig uit Egypte. Hij beschuldigde de Egyptische president Hosni Mubarak ervan met Israël te hebben samengespannen bij het offensief in Gaza. Daarmee vervult hij volgens Al-Zawahri 'dezelfde smerige rol' als de Libanese Falangisten, een christelijke militie die tijdens de burgeroorlog in Libanon met Israël verbonden was en verantwoordelijk wordt gesteld voor een bloedbad onder Palestijnse vluchtelingen in de kampen Sabra en Shatila. "Hetzelfde verraad, al zijn de namen veranderd", zei Al-Zawahri.

Behalve om te dreigen met aanslagen in Europa of de Verenigde Staten kunnen de opnamen van Al-Zawahri en Bin Laden bedoeld zijn om kritiek te pareren over gebrek aan betrokkenheid van Al-Qaida bij de Palestijnse strijd. Op islamitische websites wordt regelmatig de vraag gesteld wanneer Al-Qaida aanslagen gaat uitvoeren in Israël.