'Schending paspoortdossier Clinton onderzoeken'

Republikeinse en Democratische senatoren hebben zondag het ministerie van justitie opgeroepen een onderzoek in te stellen naar het bekijken van de paspoortdossiers van de drie kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap.

Een dergelijke inbreuk op de privacy is verwerpelijk, zei de Republikein Arlen Specter. Democraat Ron Wyden stemde hiermee in en zei dat de incidenten wijzen op een breder probleem. De regering van president George Bush heeft volgens hem weinig respect voor de privacy van burgers.

Minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice bood vorige week aan kandidaten John McCain, Hillary Clinton en Barack Obama haar verontschuldigingen aan. Eerder had haar ministerie bevestigd dat de paspoortdossiers geschonden waren. Het is onduidelijk of de schuldige medewerkers, van wie er twee zijn ontslagen, meer dan gewone gegevens zoals naam, geboortedatum en geboorteplaats zagen. Het ministerie heeft een onderzoek ingesteld. Justitie wacht waarschijnlijk de uitkomst van dat onderzoek af voordat ze besluit welke actie te ondernemen.