'NL Bekent Kleur een trotskistische club'

De organisatie Nederland Bekent Kleur (NBK), dat vanmiddag In Amsterdam een protestmanifestatie houdt tegen PVV-leider Geert Wilders en racisme, heeft een extreemlinkse, trotskistische achtergrond. Dat schrijft de site van weekblad Elsevier op basis van gegevens van Carel Brendel, auteur van het boek Het Verraad van Links.

NBK heeft volgens Brendel duidelijk innige banden met de communistische beweging Internationale Socialisten (IS), die aanhangers zijn van het Trotskisme. Ook heeft NBK-voorzitter René Danen in 2001 een artikel geschreven in De Socialist, het huisblad van de IS. Daarin riep hij toen op tot een offensief tegen Pim Fortuyn. In het laatste nummer van De Socialist staat verder duidelijk vermeld dat de IS ''samen met anderen het initiatief heeft genomen voor de Nederland Bekent Kleur-manifestatie op 22 maart''.

Brendel noemt de deelname van de IS een kwalijke zaak: ''Ze maken Wilders uit voor extremist, maar hangen zelf denkbeelden van personen als Lenin en Trotski aan''. Wilders wordt volgens Brendel door hen  gezien ''als de vijand die moet worden bestreden, en dat moet desnoods gebeuren met een clubje dat erger is dan Wilders.'' 

In een reactie laat Danen weten dat hij ''politiek volledig onafhankelijk is.'' Verder zegt hij dat de IS helemaal geen mede-organisator is van de manifestatie: ''Ze roepen hun achterban op de bijeenkomst te steunen, net als vakbond FNV en andere partijen.''

Aan de bijeenkomst vanmiddag is steun verleend door zo'n 50 BN'ers. Sprekers zullen onder meer zijn: Oud-Groenlinks-lijsttrekker Mohammed Rabbae, oud-VVD-fractievoorzitter Hans Dijkstal en oud PvdA-minister Hedy D'Ancona.  De Tweede Kamerfracties doen niet mee, omdat ze de actie te veel op de persoon van Wilders gericht vinden. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is vanmiddag wel van de partij.

Optredens zijn er onder meer van Kasba en rapper Appa. Die laatste kennen we op FOK! nog van zijn uitspraak dat hij het niet erg zou vinden als iemand Wilders ''een kogel door zijn kop schiet'', van zijn clip 'Schijt aan de Overheid' en van het feit dat Justitie niet meer met hem wilde samenwerken.

De manifestatie is vanaf 13.00 uur live te volgen via AT5