Wereldomroep lanceert film over Wilders

Radio Nederland Wereldomroep heeft in verband met de (nog steeds niet vertoonde) anti-Koranfilm 'Fitna' van Geert Wilders een film gelanceerd over de PVV-leider en de situatie in Nederland. Op de website Aboutfitnathemovie.com staat in het Engels, Arabisch en Indonesisch een film van tien minuten over Wilders en de Nederlandse democratie. De film is ook te vinden op YouTube.

Volgens waarnemend hoofdredacteur Wim Jansen van de Wereldomroep heeft ''hoewel niemand de film nog heeft gezien, Wilders' aankondiging en de discussie daarover in Nederland overal ter wereld vragen opgeroepen. Als internationale omroep van Nederland kunnen wij bij uitstek de achtergronden rond deze discussie en de persoon Geert Wilders op een journalistieke manier uitleggen."

In de film leidt een taxichauffeur een buitenlandse cameraman rond door Nederland en bevat archiefbeelden van  onder meer premier Jan Peter Balkenende. Die legt uit dat er in ons land vrijheid van meningsuiting geldt en dat een juridische beoordeling van de film Fitna van Wilders pas mogelijk is nadat deze is vertoond.

Ook professor Wasif Shadid van de Universiteit Leiden doet een zegje in de film.  Hij verklaart dat de PVV slechts 5 procent van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigt en dat 95 procent de opinies van Wilders over de islam niet deelt. Verder zijn er uitspraken van Tegenfilmmaker Ersin Kirin en van ex-GroenLinks parlementariër Mohamed Rabbae, die vandaag een betoging tegen Wilders organiseert.