Vier maanden cel voor doodrijden tiener

Een 31-jarige man die twee jaar geleden in Haarlem een 15-jarig meisje doodreed, is vrijdag veroordeeld tot 129 dagen cel en honderd uur werkstraf. De rechtbank in Haarlem wreef het de verdachte vooral aan dat hij in slecht weer veel te hard had gereden. De gevangenisstraf is gelijk aan de tijd die de man uit Zandvoort in voorarrest heeft gezeten.

Het slachtoffer werd op 19 mei 2006 op haar fiets aangereden op De Dreef. Een paar dagen later bezweek ze in een ziekenhuis aan haar verwondingen. De bestuurder van de auto reed 88 kilometer per uur op een plek waar een maximale snelheid van vijftig is toegestaan.

De rechtbank neemt de automobilist zijn 'zeer onvoorzichtige en onoplettende rijgedrag' kwalijk. Door zijn hoge snelheid en het regenachtige weer zag hij de tiener over het hoofd, licht de rechter toe. Bovendien liet de verdachte zich afleiden door een andere auto die naast hem reed.

Naast de opgelegde straffen kreeg de Noord-Hollander een voorwaardelijk rijverbod van twee jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie had 209 dagen cel geëist, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Ook was tegen de verdachte een werkstraf van 180 uur en een onvoorwaardelijke rijontzegging van twee jaar geëist.

Dat de verdachte tegenover de nabestaanden spijt heeft betuigd, gold voor de rechtbank als verzachtende omstandigheid.